Voormalig Koetshuis in Bergen op Zoom

Voormalig Koetshuis in Bergen op Zoom

Het Koetshuis in Bergen op Zoom in Nederland bestaat al sinds de 16e eeuw. Oorspronkelijk was het een schuur op het Markiezenhof. Een verdere renovatie volgde in 2016, uitgevoerd door Weyts Architecten.

Project

Koetshuis van Het Markiezenhof

https://www.markiezenhof.nl/

Architectuur

Weyts Architecten

http://www.weyts.nl/

Locatie

Bergen op Zoom, Nederland

Variabel

Het Koetshuis in Bergen op Zoom in Nederland bestaat al sinds de 16e eeuw. Oorspronkelijk was het een schuur op het Markiezenhof. Het gebouw heeft echter verschillende functies gehad: als graan-, meel- en levensmiddelenmagazijn en later als gymnastieklokaal, jeugdbibliotheek en tentoonstellingsruimte. In 1935 is het Koetshuis grotendeels verwoest door een brand. Een grote kelderruimte en de voorgevels op het noorden en oosten zijn nog in oorspronkelijke staat. De financiële middelen waren beperkt, en daarom kon slechts behoedzaam worden gemoderniseerd.

Uit het Koetshuis ontstond het West-Brabants archief. (Foto's: Ronald Tilleman)

Een verdere renovatie volgde in 2016, uitgevoerd door Weyts Architecten. Opnieuw kreeg het gebouw een nieuwe bestemming: Hier is het West-Brabants archief ontstaan. Aan de buitenschil van het gebouw werd weinig veranderd. De tot nu toe naar binnen openende deuren werden vervangen door naar buiten openende deuren. Een vriendelijk blauwgroen lokt het publiek het archief in. Voor voldoende veiligheid zorgt het Gira deurcommunicatiesysteem met camera. Binnen kunnen de medewerkers via een Gira huisstation altijd zien wie er voor de deur staat.

Op de bovenverdieping lieten de architecten muren uitbreken, om zo een grote kantooruimte rijker te worden. Daarnaast staat de medewerkers een moderne computerrruimte ter beschikking. De muren zijn in een diep blauw gehouden en de marmoleum vloer is vierkleurig - deze melange geeft de ruimte een frisse noot. Een directiekamer en een conferentieruimte bevinden zich ook op de bovenverdieping. Voor de hele bovenverdieping werd gekozen voor het schakelaarprogramma Gira E3 in warm grijs. Bij Gira gaat het in de E3 om de zachte vormentaal: zacht afgeronde contouren en de Soft-Touch-oppervlakken van de afdekramen geven de binnenhuisarchitectuur zo een modern en sympathiek aanzicht.

Interessant voor het grote publiek is de begane grond met een leesruimte. De kern daarvan is volledig verwijderd en gemoderniseerd. Grote vensters zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling. In de leesruimte en in de kantoorruimtes op de bovenetage speelt energie-efficiëntie een belangrijke rol. Door afzonderlijke verwarmings- en koelsystemen kunnen deze bereiken onafhankelijk worden verwarmd of gekoeld.

Het gewelf springt in het oog door het oorspronkelijk metselwerk. (Foto's: Ronald Tilleman)

Om het schoonmetselwerk van de mooie gewelven in de kelder goed tot zijn recht te laten komen, kregen de muren een nieuw laagje verf in donkergrijze tinten. Voor deuren, plinten en radiatoren werden drie omberkleuren gebruikt die passen bij de kleur van de voegen. Om het totaalbeeld af te ronden werd bij het schakelaarprogramma gekozen voor de Gira E3 in een lichte zandkleur.

Het Gira huisstation passend bij het schakelaarprogramma E3. (Foto's: Ronald Tilleman)

Technische ondersteuning
architectuurservice

Stuur ons een e-mail.
Wij zullen zo snel mogelijk schriftelijk antwoorden.

E-mail sturen

Bel ons op

Wij zijn er voor u.

+31 (0)6 22506139

Op werkdagen 8.00 tot 16.00 uur