Service
References

Villa Kogelhof in Kamperland

From the very beginning it was apparent that the unusual landscape needed to be conserved as much as possible. Architect Paul de Ruiter created two structures which are arranged at a right angle and connected by an open floor.

A touch of luxury

Living where others go on holidays: In the town Kamperland, located in the Dutch province of Zeeland. In this coastal town, residents and holidaymakers enjoy walks on the beach, romping around in the ocean, and warm evenings with friends. A family of builders chose this idyllic location for its new home. The result is a spectacular residence covering 715 square metres, designed by the architecture firm Paul de Ruiter in Amsterdam.

From the very beginning it was apparent that the unusual landscape needed to be conserved as much as possible. In addition, the builders used typical regional characteristics as their orientation when designing the home. You can understand the villa's architecture when you consider the province, which features islands and peninsulas that are divided by canals and held together by dams and bridges. The famous Oosterscheldekering (Eastern Scheldt storm surge barrier) can be seen on the horizon.

The builder wanted a simple yet visually striking and unusual home. Architect Paul de Ruiter created two structures which are arranged at a right angle and connected by an open floor. An underground portion of the villa was built into the landscape: It houses a garage for six cars and a tractor, as well as a spacious office, bathroom, and storage room. Half of the ground floor is built into a slope.

A gentle touch for nature

A staircase leads into the family's actual living space, an elongated glass structure. A kitchen area, bathrooms, and storage rooms form a unit. The bedrooms are located at each end of the floor. The architect selected the Gira E2 switch series in anthracite to match the entire ensemble because the series' reduced design and clear form ideally suit the interior design concept. The builders were also set on their vision of open and spacious living. Paul de Ruiter even improved upon this: The family actually lives up in the air. The top floor soars 3.5 metres above the ground and benefits from its large glass façade. The separation of the indoors from the outdoors is fluid, and the contact with nature is perceivable.

Energy-efficient

A clever energy concept and climate façade are components of the home technology. The villa is completely sustainable due to an air heat exchanger, a photovoltaic system, and a wind turbine. 71,000 trees, which will also be used for pellet heating, will also be planted on the property. This ensures that the residence has a comfortable room climate whatever the season – efficiently and ecologically.

Architecture

Architekturbüro Paul de Ruiter
Valschermkade 36D1059 CD
Amsterdam NL
Phone: +31 (0) 20 626 3244
Fax: +31 (0) 20 623 7002
info@paulderuiter.nl
www.paulderuiter.nl

Installation

Installatie Techniek Niewenhuijse
Havenweg 48b
4455 TG Nieuwdorp
Phone +31(0)113-613353
info@itn-nieuwdorp.nl
www.itn-nieuwdorp.nl

Awards

Dutch ARC13 Architectuur Award
German AIT Award 2014
German Iconic Award 2014
France Fiabci Award 2014
American A+ Architizer Award 2014
Dutch Staalprijs 2014
ItalianDedalo Minosse Award 2014
Nomination for Mies van der Rohe Award

Image gallery

A residence which corresponds to the landscape.
The family actually lives up in the air.

The top floor soars 3.5 metres above the ground and benefits from its large glass façade. The separation of the indoors from the outdoors is fluid, and the contact with nature is perceivable.







Photos: Jeroen Musch

Service

TOP

Gira uses cookies for websites in the gira.com domain. By using our website, you agree to the use of cookies. Our Data Protection Declaration contains more information about the cookies used by us or third parties and the ways in which you can deactivate cookies.

Ok